Miody
pszczele charakteryzuje duża różnorodność pod względem barwy, aromatu,
smaku, konsystencji oraz rodzaju krystalizacji. Wszystkie te cechy
miodów zależne są przede wszystkim od ich pochodzenia i surowców z
jakich powstały. Miody dzieli się na 3 zasadnicze grupy: nektarowe,
spadziowe i nektarowo-spadziowe.
Miody nektarowe
NEKTAR - słodka ciecz wydzielana przez nektarniki kwiatów.
Stanowi on pokarm energetyczny dla wielu owadów, w tym także dla
pszczoły miodnej, która go zbiera, gromadzi i przetwarza na miód. Skład
nektaru: woda, cukry, sole mineralne, kwasy organiczne, olejki
eteryczne, barwniki, substancje azotowe, niektóre witaminy i enzymy.
Miody nektarowe odznaczają się wyraźnym aromatem. Miody jasne są w smaku
delikatniejsze, łagodne a miody ciemne (np.: gryczany) bardzo ostre,
"drapiące". W grupie miodów nektarowych wyróżnia się miody odmianowe i
wielokwiatowe. Miód odmianowy określany jest nazwą rośliny z której
pochodzi np.: fasolowy, rzepakowy, lipowy, mniszkowy, itd. Jeżeli
pszczelarz odbierze miód zaraz po skończeniu się pożytku z danej
rośliny, uzyska miód w dużej mierze jednorodny, o charakterystycznej
barwie z zapachem i smakiem nadanym mu przez tę roślinę miododajną.
Miody spadziowe
SPADŹ - słodka, lepka ciecz pojawiająca się na igłach drzew
iglastych (jodła, świerk i modrzew), liściach drzew liściastych (lipa,
dąb i leszczyna). Spadź produkują drobne owady (mszyce, czerwce i
miodówki). Swym kłująco-ssącym aparatem gębowym nakłuwają liście i młode
pędy, z których wysysają sok. Sok roślinny zawiera stosunkowo dużo
cukrów, lecz znikomą ilość substancji azotowych. Nie mogąc przyswoić
nadmiaru cukrów, wydalają je w odchodach. Wydaliny spływają w postaci
kropli i pokrywają one liście i gałązki. Skład chemiczny spadzi zależy
od rośliny spadziodajnej, pory roku oraz gatunku mszyc, które ją
produkuje. W skład spadzi wchodzą: cukry proste, dwucukry, trójcukry,
związki azotowe, aminokwasy, pierwiastki, garbniki, żywice i inne
substancje, które nadają miodom spadziowym specyficzny smak, lekki
aromat i właściwości lecznicze. Miody ze spadzi drzew iglastych
zawierają substancje lecznicze stosowane w schorzeniach dróg
oddechowych. Wykryto w nich również grzybnie mające właściwości
bakteriostatyczne. Pszczoły bardzo chętnie przerabiają spadź na miód,
chociaż nie jest ona odpowiednim pokarmem dla nich. Zawiera stosunkowo
dużo substancji niestrawnych oraz trudno strawnych dla pszczół.
Większość miodów spadziowych ma zabarwienie ciemne często z zabarwieniem
szarawym (po skrystalizowaniu szaro-zielonkawe).
Miody nektarowo-spadziowe
Powstają z nektaru kwiatowego i ze spadzi. Równoczesny zbiór
przez pszczoły tych dwóch rodzajów surowca następuje wtedy, gdy okres
spadziowania drzew i krzewów zbiega się z obfitym nektarowaniem roślin.
Miody te odznaczają się przyjemnym smakiem i aromatem. Dodatek spadzi
decyduje często o łagodniejszym smaku, dzięki mniejszej zawartości
kwasów organicznych. Łączy w sobie smak i właściwości miodów nektarowych
ze zwiększoną aktywnością antybiotyczną miodów spadziowych.
|
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz