To region, który chyba najwięcej przejął z kuchni niemieckiej i
austriackiej, a także z kuchni czeskiej. Ponadto nie jest to kuchnia
jednorodna, gdyż niemalże w każdym z większych śląskich miast występują
charakterystyczne receptury. W tej kuchni jada się dużo dań na bazie
mięsa i podrobów. Słynna w całej Polsce i niezwykle ceniona jako dodatek
do piwa golonka jadana była dawniej tylko na Śląsku oraz w Wielkopolsce.
Ponadto słynne mielone kotlety, na Śląsku zwane karminadlami,
to również podstawowe mięsne danie obiadowe często serwowane w
tradycyjnych śląskich domach.
W kuchni tego regionu nie brak także
ziemniaków, na Śląsku zwanych kartoflami. Znanym daniem jest kartoflak czyli tarte ziemniaki pieczone z dodatkiem cebuli i tłustej wędliny oraz mozgoł
- ugotowane osobno ziemniaki i kapusta, a następnie ugniecione ze
smalcem. Rodowici Ślązacy do tej pory lubują się we wszelakich kluskach
serwowanych do mięs lub okraszanych słoniną i cebulą. Tutaj należy
wymienić słynne śląskie kluski z dziurką, które równie chętnie na
Śląsku podaje się na słodko np. ze śliwkami.
Ślązacy mają też swoją
odmianę rogali marcińskich wypiekanych w Wielkopolsce, z tymże tutaj
noszą one nazwę martinki.
|
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz