Łączna liczba wyświetleń

wtorek, 28 lipca 2015

Kuchnia śląska

http://cdn.doradcasmaku.pl/dynamic/d/d1ab/1e4a/ca04/ba06/672a/c263/9c78/6257/original_fit-320-250
http://czernicasp.edupage.org/files/kklasy033.jpg
To region, który chyba najwięcej przejął z kuchni niemieckiej i austriackiej, a także z kuchni czeskiej. Ponadto nie jest to kuchnia jednorodna, gdyż niemalże w każdym z większych śląskich miast występują charakterystyczne receptury. W tej kuchni jada się dużo dań na bazie mięsa i podrobów. Słynna w całej Polsce i niezwykle ceniona jako dodatek do piwa golonka jadana była dawniej tylko na Śląsku oraz w Wielkopolsce. 
Ponadto słynne mielone kotlety, na Śląsku zwane karminadlami, to również podstawowe mięsne danie obiadowe często serwowane w tradycyjnych śląskich domach. 
 http://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/karminadle-wieprzowo-wolowe-eli-323561.jpg
W kuchni tego regionu nie brak także ziemniaków, na Śląsku zwanych kartoflami. Znanym daniem jest kartoflak czyli tarte ziemniaki pieczone z dodatkiem cebuli i tłustej wędliny oraz mozgoł - ugotowane osobno ziemniaki i kapusta, a następnie ugniecione ze smalcem. Rodowici Ślązacy do tej pory lubują się we wszelakich kluskach serwowanych do mięs lub okraszanych słoniną i cebulą. Tutaj należy wymienić słynne śląskie kluski z dziurką, które równie chętnie na Śląsku podaje się na słodko np. ze śliwkami. 
http://www.mojegotowanie.pl/var/self/storage/images/przepisy/obiady/kopytkowe_kluski_z_dziurka/4610749-1-pol-PL/kopytkowe_kluski_z_dziurka_popup_watermark.jpg
Ślązacy mają też swoją odmianę rogali marcińskich wypiekanych w Wielkopolsce, z tymże tutaj noszą one nazwę martinki.

http://i.nahraj.to/f/14RI.png

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz