Łączna liczba wyświetleń

środa, 1 lipca 2015

Konfitura z truskawek


 Składniki:
  •  1 kg truskawek,  
  • 80 dag cukru, 
  • 2 laski wanilii, 
  • sok z jednaj cytryny


Przygotowanie: 

Truskawki wkładamy na sito i dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą. 
Dobrze osączamy a gdy już są suche, usuwamy z nich szypułki.

Większe owoce kroimy na połówki a następnie truskawki umieszczamy w rondlu, zasypujemy cukrem i odstawiamy na całą noc, aby puściły sok.

Następnego dnia truskawki zagotowujemy, dodajemy sok z cytryny. 
Odstawiamy na około 10 godzin. 
Następnego dnia odlewamy sok i gotujemy go na małym ogniu ok. 45 minut.

Do soku dodajemy truskawki oraz 2 laski wanilii. 
Gotujemy jeszcze około 10 minut.
Konfiturę przekładamy do wyparzonych słoików. 
Szczelnie zakręcamy. 
Pozostawiamy do ostygnięcia.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz