Składniki
- 2 szklanki mąki
- 2 szklanki maślanki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 jajko
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka cukru
- 0,5 łyżeczki soli
- masło lub olej (do smażenia)
- syrop klonowy (do polania)
Przygotowanie
Masło rozpuścić w rondelku i odstawić do przestudzenia.
W jednej
misce wymieszać mąkę z solą, cukrem, sodą i proszkiem do pieczenia.
W
drugiej wymieszać maślankę z jajkiem i przestudzonym, wcześniej
roztopionym masłem.
Następnie połączyć suche składniki z mokrymi i tak
powstałe ciasto odstawić na godzinę do lodówki.
Na dobrze rozgrzanej
patelni usmażyć (na maśle lub na oleju) nieduże placki, z obu stron na
złoty kolor.
Podawać z syropem klonowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz