Łączna liczba wyświetleń

wtorek, 28 lipca 2015

Amerykańskie naleśniki

http://i.pinger.pl/pgr37/96a4d8e5002cc0344c357bdd/pancakes12.jpg


Składniki

  • 2 szklanki mąki
  • 2 szklanki maślanki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 jajko
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka cukru
  • 0,5 łyżeczki soli
  • masło lub olej (do smażenia)
  • syrop klonowy (do polania)

Przygotowanie

Masło rozpuścić w rondelku i odstawić do przestudzenia. 
W jednej misce wymieszać mąkę z solą, cukrem, sodą i proszkiem do pieczenia. 
W drugiej wymieszać maślankę z jajkiem i przestudzonym, wcześniej roztopionym masłem. 
Następnie połączyć suche składniki z mokrymi i tak powstałe ciasto odstawić na godzinę do lodówki. 
Na dobrze rozgrzanej patelni usmażyć (na maśle lub na oleju) nieduże placki, z obu stron na złoty kolor.
Podawać z syropem klonowym.

92b82a10.gif



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz