Łączna liczba wyświetleń

wtorek, 28 kwietnia 2015

Ciasto z rabarbarem



 Ciasto z rabarbarem

Składniki 

  (blacha 25x30 cm)

  •   3 szklanki mąki

  •   1,5 szklanki cukru

  • 1 kostka masła w temperaturze pokojowej

  •   1 całe jajko
  •   2 żółtka (białka odkładamy do bezy)

  • 1 opakowanie cukru wanilinowego

  •   2 łyżeczki proszku do pieczenia

 
Beza:

  •   2 białka
  •   szczypta soli
  •   4-5 łyżek cukru
  •   1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Dodatkowo
  •   4 łodygi rabarbaru
  •   2-3 łyżki cukru
  • cukier puder do posypania ciasta




Przygotowanie
 
Wszystkie składniki na ciasto (mąkę, cukier, margarynę, jajko, żółtka, ziarenka wanilii lub cukier wanilinowy i proszek do pieczenia) umieszczamy w dużej misce, siekamy nożem i zagniatamy ciasto. 
Ciasto może być sypkie i przypominające okruchy.
Odkładamy garść ciasta na późnej (zrobimy z niego kruszonkę), resztą wylepiamy wysmarowaną margaryną i wysypaną bułką tartą blachę.

Rabarbar myjemy, obieramy, kroimy na małe ok.0,5-1 cm kawałki i obsypujemy cukrem. Tak przygotowany rozkładamy na cieście.
* Trzeba pamiętać, że tak rabarbaru, jak i innych owoców nie wolno dać za dużo, bo zbyt duża ilość soku, którą puszczą owoce, może rozwodnić ciasto i sprawić, że będzie się rozwalać.


Przygotowujemy bezę.
Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier i mąkę ziemniaczaną.
Bezę rozkładamy na owocach.
Na koniec posypać bezę po całej powierzchni pozostawionym wcześniej ciastem.

Piec w nagrzanym do 180°C przez ok 40 min.

Wyjąć z piekarnika. 
Wystudzić. 
Przed podaniem posypać cukrem pudrem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz