Wszystkie składniki na ciasto (mąkę, cukier, margarynę, jajko, żółtka,
ziarenka wanilii lub cukier wanilinowy i proszek do pieczenia)
umieszczamy w dużej misce, siekamy nożem i zagniatamy ciasto.
Ciasto może
być sypkie i przypominające okruchy.
Odkładamy garść ciasta na późnej (zrobimy z niego kruszonkę), resztą
wylepiamy wysmarowaną margaryną i wysypaną bułką tartą blachę.
Rabarbar myjemy, obieramy, kroimy na małe ok.0,5-1 cm kawałki i obsypujemy cukrem. Tak przygotowany rozkładamy na cieście.
* Trzeba pamiętać, że tak rabarbaru, jak i innych owoców nie wolno dać
za dużo, bo zbyt duża ilość soku, którą puszczą owoce, może rozwodnić
ciasto i sprawić, że będzie się rozwalać.
Przygotowujemy bezę.
Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier i mąkę ziemniaczaną.
Bezę rozkładamy na owocach.
Na koniec posypać bezę po całej powierzchni pozostawionym wcześniej ciastem.
Piec w nagrzanym do 180°C przez ok 40 min.
Wyjąć z piekarnika.
Wystudzić.
Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz