Składniki:
- 4 duże jajka
- 180 g cukru
- 200 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
oraz
- 600 g rabarbaru
- 4 łyżki cukru
- 4 łyżki budyniu waniliowego (proszku)
- cukier brązowy do posypania
- 100 g zimnego masła
Sposób wykonania:
Rabarbar opłukać.
Odciąć końce i pokroić na małe kawałki.
Zasypać 4 łyżkami cukru, wymieszać i odstawić na 20 minut.
Jajka ubić z cukrem na puszystą masę.
Nie powinno to trwać krócej niż 7 minut.
Do
jajecznej masy dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Delikatnie
wymieszać.
Formę wyłożyć papierem do pieczenia.
Wylać ciasto.
Do miski z rabarbarem dodać 4 łyżki budyniu waniliowego, wymieszać.
Nadmiar płynu odlać a rabarbar ułożyć na cieście.
Na wierzch zetrzeć zimne masło (na tarce
jarzynowej o grubych oczkach).
Całość
posypać brązowym cukrem (ok. 4 łyżek).
Wstawić do nagrzanego piekarnika.
Piec w temp 170 C ok. 40 minut.
Dodatkowo można posypać cukrem pudrem.
Przechowywać pod przykryciem.
|
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz