Łączna liczba wyświetleń

wtorek, 28 kwietnia 2015

Ciasto z rabarbarem

49e.png



Składniki:

  • 4 duże jajka
  • 180 g cukru
  • 200 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
oraz

  • 600 g rabarbaru
  • 4 łyżki cukru
  • 4 łyżki budyniu waniliowego (proszku)
  • cukier brązowy do posypania
  • 100 g zimnego masła

Sposób wykonania:


Rabarbar opłukać. 
Odciąć końce i pokroić na małe kawałki. 
Zasypać 4 łyżkami cukru, wymieszać i odstawić na 20 minut.

Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. 
Nie powinno to trwać krócej niż 7 minut. 
Do jajecznej masy dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać.

Formę wyłożyć papierem do pieczenia. 
Wylać ciasto.

Do miski z rabarbarem dodać 4 łyżki budyniu waniliowego, wymieszać. 
Nadmiar płynu odlać a rabarbar ułożyć na cieście.

Na wierzch zetrzeć zimne masło (na tarce jarzynowej o grubych oczkach). 
Całość posypać brązowym cukrem (ok. 4 łyżek).

Wstawić do nagrzanego piekarnika. 
Piec w temp 170 C ok. 40 minut.

Dodatkowo można posypać cukrem pudrem. 
Przechowywać pod przykryciem.

49e.png












Brak komentarzy:

Prześlij komentarz