Łączna liczba wyświetleń

poniedziałek, 26 stycznia 2015

Kawa po arabsku

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjUXOvX1vYneA1Px0NA72Cl_aIgOYWP-zPpeXLR1gjnz5WjNt8Q7hz6dnl2OA2UbbmC3qLjF4WQe6L3U-TSeBibrHTD9fYN6TOpGiaucXLpQ7alg-0VopkiBlUk133vhk9Wh6GOmf6IIYQ/s1600/kawa.JPG

Każdy rejon świata ma swoje unikalne sposoby parzenia kawy. Jednym z ciekawszych jest parzenie kawy po arabsku.
Kawa po arabsku zawsze serwowana w małych filiżaneczkach.


Do przygotowania kawy po arabsku nie trzeba zbyt wiele produktów. 

Składniki:

2 łyżeczki kawy mielonej;
3 ziarna kardamonu, wcześniej podprażone na gorącej patelni;
2 łyżeczki cukru brązowego.

Kawę i kardamon należy razem zmielić w młynku, kawa musi być bardzo drobno zmielona dlatego warto mielić ją razem z kardamonem. Następnie należy wsypać wszystko do tygielka lub rondelka, dosypać cukier i zalać zimną wodą, a następnie zagotować. Kawa po arabsku musi urosnąć niczym gotujące się mleko. Całość można dodatkowo doprawić miodem lub bitą śmietaną.


KAWA KORZENNA PO ARABSKU: 2 porcje
  • 4 łyżeczki kawy
  • 4 łyżeczki cukru
  • 4 ziarna podprażonych ziaren kardamonu
  • 1 ziarno goździka
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • miedziany tygielek
Kawę mielimy razem z ziarnami kardamonu i goździkiem. 
Umieszczamy mieszankę w tygielku. 
Dodajemy cukier i cynamon. 
Zalewamy zimną wodą i  stawiamy na palniku. 
Podgrzewamy, nie mieszając, na niewielkim ogniu, niezbyt szybko, do momentu, aż kawa zacznie się podnosić do górnej krawędzi tygielka. Zdejmujemy naczynie z palnika. 
Rozlewamy kawę do dwóch małych filiżanek, a tygielek stawiamy obok. Pijemy małymi łyczkami, dolewając powoli pozostałą w tygielku kawę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz