Łączna liczba wyświetleń

środa, 28 stycznia 2015

BISZKOPT Z MASĄ BUDYNIOWO-JABŁKOWĄ




BISZKOPT Z MASĄ BUDYNIOWO-JABŁKOWĄ


 Składniki biszkoptu:
(na formę o wym. 28x40 cm)


  • 7 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • ¾ szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 


Składniki kremu
  • 2 szklanki mleka
  • 1 op. budyniu waniliowego na ½ l mleka 
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • ½ szklanki cukru
  • 4 żółtka
  • 250 g masła
  • 2  średnie jabłka
  • 2 łyżki cukru do smażenia jabłek 
  • 2 łyżki soku z cytryny 
  • 2 łyżki wody



Wykonanie biszkoptu:


Białka ubijamy na sztywno, dodajemy porcjami cukier i dalej ubijamy, aż cukier prawie rozpuści się.  
Wlewamy żółtka stale ubijając  do uzyskania puszystej, jednolitej masy.

Ciasto wylewamy do dużej prostokątnej formy  i pieczemy ok. 40 minut w temp. 180°C.

Wsiewamy stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz  kakao i delikatnie najlepiej ręcznie za pomocą dużej łyżki bądź łopatki  mieszamy.
Najlepiej upiec w przeddzień przekładania ciasta.


Wykonanie kremu

Umyte jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i drobno kroimy. 
Wlewamy 2 łyżki wody, 2 łyżki soku z cytryny i prażymy na ogniu stale mieszając. 
Gdy jabłka prawie całkowicie rozprażą się dodajemy cukier i stale mieszając trzymamy jeszcze przez chwilę na ogniu, aby cukier rozpuścił się. 
Odstawiamy do całkowitego ostudzenia.
Żółtka miksujemy z ½ szklanki mleka, wsypujemy proszek budyniowy, mąkę i miksujemy do uzyskania jednolitej mieszaniny. 
Pozostałe mleko zagotowujemy, wsypujemy cukier i mieszamy aż się rozpuści. 
Wlewamy zawiesinę budyniową i gotujemy na małym ogniu do utraty surowizny stale mieszając (zwracamy uwagę, aby gęstniejąca masa nie przywierała do dna). 
Zestawiamy z ognia do całkowitego ostudzenia przykrywając pokrywką.


Masło ucieramy do białości, dodajemy stopniowo przestudzony budyń, a następnie jabłka. 
Dokładnie mieszamy, nie za długo, tylko do połączenia się składników. 


Przekładanie ciasta

Biszkopt kroimy wzdłuż na 2 części. 


Na dolny płat  biszkoptu równomiernie rozsmarowujemy połowę kremu, przykrywamy drugim płatem, rozsmarowujemy pozostały krem i dowolnie dekorujemy (np. granulowanym kakao). 
Wstawiamy do lodówki. 

wawjol74

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz