Umyte jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i
drobno kroimy.
Wlewamy 2 łyżki wody, 2 łyżki soku z cytryny i prażymy na ogniu
stale mieszając.
Gdy jabłka prawie całkowicie rozprażą się dodajemy cukier i
stale mieszając trzymamy jeszcze przez chwilę na ogniu, aby cukier rozpuścił
się.
Odstawiamy do całkowitego ostudzenia.
Żółtka miksujemy z ½ szklanki mleka, wsypujemy proszek
budyniowy, mąkę i miksujemy do uzyskania jednolitej mieszaniny.
Pozostałe mleko
zagotowujemy, wsypujemy cukier i mieszamy aż się rozpuści.
Wlewamy zawiesinę
budyniową i gotujemy na małym ogniu do utraty surowizny stale mieszając (zwracamy uwagę, aby gęstniejąca masa nie przywierała do dna).
Zestawiamy z
ognia do całkowitego ostudzenia przykrywając pokrywką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz