Mięta Zielona
Mentha spicata
INNE NAZWY
Mięta zielona jest ziołem należącym do rodziny jasnotowatych. Jest to
roślina wieloletnia. Zioło to pochodzi z obszarów Europy oraz
południowo-zachodniej Azji, chociaż jego naturalny, właściwy zasięg jest
trudny do określenia z powodu wczesnej, zakrojonej na szeroką skalę
uprawy. Mięta zielona rośnie na glebach wilgotnych. Jest rośliną
inwazyjną na przykład w rejonach Wielkich Jezior (Ameryka Północna),
gdzie po raz pierwszy zauważono ją w 1843 roku. Mięta zielona osiąga
wysokość od 30 cm do 100 cm. Jej liście oraz łodyga są porośnięte
drobnymi włoskami. Korzeń mięty zielonej jest szeroko rozrośniety oraz
mięsisty. Liście mięty zielonej są długości od 5 cm do 9 cm, spiczaste
ku końcom oraz szerokości 1.5 cm do 3 cm. Kwiaty mięty zielonej są
koloru białego lub różowego, szerokie oraz osiągające długość 2.5 mm do 3
mm. Pojawiają się one w połowie lata. Mięta zielona posiada
charakterystyczny miętowy aromat, z niewielkim dodatkiem zapachu kminku, który przez to różni ją nieco od mięty pieprzowej.
Mięta zielona jest znaną nam wszystkim rośliną leczniczą. Jak
wspomniano wyżej mięta zielona, podobnie jak inne gatunki mięty,
rozrasta się rozłogami przez co staje się rośliną silnie inwazyjną.
Mięta zielona rośnie naturalnie w umiarkowanych strefach kuli
ziemskiej, zwłaszcza tam, gdzie jest cień oraz wilgotna gleba. Pochodne
rośliny wywodzące się z głównego gatunku mięty zielonej osiągają
wysokość do 1m, mają przeważnie jasno zielone liście oraz drobne kwiaty
koloru białego lub lawendowego, które również pojawiają się w miesiącach
letnich. Mentha spicata rośnie bujnie z rozgałęzień oraz potrafi
narobić wiele szkód ogrodnikom. W celu kontrolowania bujnego wzrostu
rośliny, ogrodnicy stosują następującą metodę: obciąć spód głębokiej
doniczki, a następnie umieścić go w przygotowanym dołku w ziemi i
posadzić miętę zieloną, zostawiając co najmniej 7.5 cm doniczki powyżej
warstwy gleby. Metoda ta uchroni przed rozrastaniem się korzeni poniżej
spodu doniczki, jak również zapobiegnie rozprzestrzenianiu się pędów na
powierzchni gleby.
Mięta zielona posiada bardziej owocowy oraz ostry smak niż inne
rodzaje mięt, np. mięta pieprzowa. Wyciągi z mięty zielonej są głównie
używane jako przyprawy do deserów, napojów, gum do żucia, stosuje się je
do wyrobu pasty do zębów oraz wszelkiego rodzaju płukanek jamy ustnej,
jak również jako środka leczniczego stosowanego głównie w przypadkach
problemów z układem trawiennym. Mięta zielona jest popularnym ziołem,
które możemy dodać do lemoniady (napój z dodatkiem soku cytrynowego)
w upalne dni letnie. Liście mięty zielonej są tradycyjnie
wykorzystywane do sporządzania galaretek miętowych, z którymi podaje się
dania z pieczonej baraniny.
Należy zwrócić uwagę, że wszystkie gatunki mięty były i są używane w
leczeniu problemów żołądkowych. Łagodzą one bóle żołądka, jak rownież
pomagają w złagodzeniu nudności. Suszone liście mięty zielonej mogą być
używane do sporządzania ziołowych herbatek jako domowy sposób na bóle
żołądka oraz wzdęcia czy wiatry. Olejek aromatyczny z zioła jest
stosowany w aromaterapii. Jego odświeżający, ostry zapach wdychany
szczególnie podczas kąpieli parowej działa korzystnie na nasz system
nerwowy, pobudzając naszą mentalną czujność. Wdychanie olejku z mięty
zielonej również pomaga w otwieraniu zatkanych przegród nosowych oraz
zatokowych. Herbatka ziołowa sporządzona z mięty zielonej z dodatkiem
niewielkiej ilości miodu łagodzi również bóle gardła. Dzięki swoim
właściwościom chłodzącym, kropla olejku z mięty zielonej umieszczona na
czystą ściereczkę lub gazę i przyłożona do ciała potrafi tymczasowo
złagodzić odczuwalne w organiźmie gorąco, jak również ból spowodowany
poparzeniem słonecznym.
Olejek aromatyczny otrzymany w procesie destylacji z liści zioła jest
uważany za ‚gorący‘ olej – olej, który może spowodować piekące sensacje
jeśli będzie stosowany w dużych ilościach bezpośrednio na skórę.
Konsumowanie w bardzo małych ilościach olejku z mięty zielonej powinno
być przeprowadzone za zgodą np. homeopaty i bardzo ostrożnie. Duże dawki
olejku ziołowego mogą być toksyczne dla nerek. Jakkolwiek suszone lub
świeże liście mięty zielonej stosowane w napojach, jedzeniu lub w innych
produktach są bezpieczne i pożyteczne do używania bez ograniczeń.
Mięta zielona jest hodowana głównie ze względu na swój aromatyczny
oraz posiadający właściwości wiatropędne olejek. Ogrodnicy często sadzą
te rośliny w doniczkach, gdyż, jak pisano wcześniej, mięta zielona jest
roślina inwazyjną. Mięta zielona będzie rosła w cieniu, lub półcieniu,
jak również w pełnym słońcu. Mięta zielona najlepiej będzie rosła w
gliniastej glebie bogatej w organiczne substancje. Liście mięty zielonej
mogą być używane świeże, suszone, w całości, krojone, mrożone,
konserwowane w soli, cukrze, syropie cukrowym, alkoholu lub w oleju.
Liście mięty zielonej tracą swój aromatyczny zapach po tym, jak zioło
zaczyna kwitnąć. Zioło na suszenie należy zrywać tuż przed pojawieniem
się kwiatów. Łodygi wieszać do góry nogami i suszyć w przewiewnych
miejscach. Jedni twierdzą, że zioło należy suszyć w zaciemnionych
pomieszczeniach, drudzy natomiast sądzą, że najlepsze wyniki daje
suszenie zioła w pełnym świetle słonecznym.
Mięta zielona jest składnikiem w produkcji kilku mieszanych napojów,
takich, jak mojito czy miętowy napój alkoholowy. Słodzona herbata
miętowa czy "iced tea" z dodatkiem mięty zielonej, to tradycyjne, letnie
napoje mieszkańców południowej części Stanów Zjednoczonych. Mięta
zielona jest również dodawana do produkcji szamponów, mydeł, past do
zębów. W ziołolecznictwie, miętę zieloną stosuje się jako zaparzoną
herbatkę ziołową w leczeniu np. bólów żołądka.
SUROWCE LECZNICZE
Liście, łodygi, olejek aromatyczny (eteryczny).
ZASTOSOWANIE
Ostatnie badania naukowe pokazały, że herbata z mięty zielonej może
być stosowana jako środek leczniczy w przypadku nadmiernego owłosienia u
kobiet (np. owłosienia na twarzy, brzuchu czy piersiach). Jej przeciw
maskulinizujące właściwości redukują poziom wolnego testosteronu we
krwi, podczas, gdy pozostawiają całkowity poziom testosteronu oraz
dehydroepiandrosteronu (DHEA) nie naruszony. Dla wyjaśnienia DHEA jest
naturalnym hormonem sterydowym, który jest produkowany z cholesterolu
przez warstwę siateczkową kory nadnerczy.
Badania naukowe prowadzone w różnych laboratioriach na świecie
dowiodły, że olejek z mięty zielonej posiada pewne właściwości
przeciwgrzybiczne, chociaż mniejsze niż olejek z oregano.
Mięta zielona została również scharakteryzowana jako zioło posiadające
wspaniałe właściwości przeciwutleniające. Jej przeciwutleniające
właściwości zostały porównane do syntetycznego przeciwutleniacza BHT.
Dzięki właściwościom przeciwutleniającym, jak również zważywszy fakt, że
mięta zielona jest często stosowana do przyprawiania mięsa baraniego w
hinduskiej kuchni, zioło to zostało zbadane pod kątem środka
konserwującego w procesie przetwarzania mięsa baraniego stosując metodę
naświetlania (radiacja), i zostało stwierdzone, że mięta zielona jest
skutecznym elementem w opóźnianiu utleniania tłuszczy, jak również
skutecznym elementem w redukowaniu tworzenia się szkodliwych kwasów
tiobarbiturowych.
Mięta zielona to powszechnie stosowany domowy środek leczniczy.
Herbatka przyrządzona z liści mięty zielonej tradycyjnie jest stosowana w
leczeniu gorączki, bólów głowy, chorób układu pokarmowego, jak również
mniejszych innych dolegliwości zdrowotnych. Mięta zielona posiada
następujące właściwości lecznicze: przeciwdrgawkowe, moczopędne,
pobudzające, wiatropędne, przeciwwymiotne, żołądkowe. Łodygi mięty
zielonej są macerowane i używane jako okłady na siniaki. Olejek
aromatyczny znajdujący się w liściach zioła posiada właściwości
antyseptyczne, aczkolwiek jest uważanay za toksyczny w dużych dawkach. W
tradycyjnej medycynie ludowej zarówno olejek z mięty zielonej, jak
również jej łodygi są używane na raka. Mówi się, że okład przygotowany z
liści mięty zielonej jest lekarstwem na guzy, nacieki.
Herbatki ziołowe można sporządzać z liści mięty zielonej i stosować
je u dzieci, które cierpią na kolki. Napój taki uspokoi płaczące
dziecko, a co za tym idzie przyniesie również ulgę zmęczonej mamie.
Olejek aromatyczny jest uzyskiwany z liści bądź z całej rośliny. Jest
on wykorzystywany na skalę przemysłową jako czynnik nadający smak
potrawą lub stosowany w produkcji środków do higieny jamy ustnej. Mięta
zielona odstrasza owady i jest stosowana jako zioło, które układa się na
podłodze. Szczury oraz myszy nie cierpią zapachu mięty zielonej.
Dlatego też miętę zieloną umieszcza się na podłogach w domach, jak
również trzyma ją w spichlerzach w celu trzymania z dala gryzoni od
ziarna.
Liście mięty zielonej mogą być konsumowane świeże lub gotowane. Zioło
posiada silny smak, który jest wykorzystywany do przyprawiania sałatek
lub gotowanych potraw. Liście zioła są często wykorzystywane do
przyrządzania ‘’sosów miętowych’, które możemy podawać do potraw
mięsnych. Herbatka ziołowa może być zrobiona ze świeżych lub z suszonych
listków mięty zielonej. Ma ona przyjemny oraz orzeźwiający smak, który
pozostawia uczucie świeżości w jamie ustnej, jak również wpływa
korzystnie na układ trawienny.
WYSTĘPOWANIE I UPRAWA
Mięta zielona to wieloletnie zioło pochodzące z obszarów centralnej
Europy, które obecnie można także znaleźć na obszarach Ameryki
Północnej. Mięta zielona rośnie zwykle na ugorach, w miejscach
wilgotnych i raczej słonecznych. Ale nie będzie również gardziła
cienistymi miejscami. Mięta zielona jest ziołem łatwym w uprawie, będzie
rosła w większości gatunków gleby, o ile gleba nie będzie zbyt sucha.
Rośliny uprawiane na olejek aromatyczny powinny być sadzone w miejscach
słonecznych lub półcienistych. Mięta zielona może być rozmnażana przez
podział korzeni o każdej porze roku, chociaż najlepszymi porami jest
wiosna lub jesień. Kwiaty mięty zielonej zaczynają kwitnąć późnym
czerwcem aż do sierpnia. Zioło można suszyć do późniejszego
wykorzystania go.
Mięta zielona uprawiana jest w ogrodzie jako przyprawa kuchenna.
Należy jednak uważać, aby nie zdominowała ona naszego całego ogródka.
Cała roślina posiada silny, miętowy aromat. Kwiaty zioła przyciągają
duże ilości pszczół oraz motyli. Mięta zielona jest dobrym kompanem dla
posadzonej niedaleko kapusty
oraz pomidorów, gdyż jej zapach skutecznie odstrasza owady szkodniki.
Sarny prawie nigdy nie skubią liści zioła, zostawiając roślinę w
spokoju.
Mięta zielona może być także rozmnażana z nasion. Nasiona sadzić
wiosną. Wzrost młodych roślinek następuje dosyć szybko. Kiedy roślinki
są wystarczająco duże, tak że możemy je trzymać w ręku, przesadzić je do
odzielnych doniczek latem. Jak wspomniano wyżej, mięta zielona również
łatwo rozmnaża się przez podział korzeni. Najlepsza pora to późna
wiosna lub lato.
SKŁADNIKI
Liście mięty zielonej zawierają: białka, węglowodany, włókno.
Minerały zawarte w ziele to: wapno, fosfor, żelazo, magnez. Mięta
zielona to również bogate źródło witamiy A oraz witaminy B3.
SKUTKI UBOCZNE I OSTRZEŻENIA
Kilka słów na temat użycia olejku z mięty zielonej: o ile zioło jest
bezpieczne w użyciu, to olejek aromatyczny z mięty zielonej posiadając
właściwości wzmagające krwawienia menstruacyjne nie powinien być
stosowany przez kobiety w ciąży. Może on również powodować podrażnienia
skóry u osób wrażliwych.
|
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz