Łączna liczba wyświetleń

piątek, 2 września 2016

Marchew czarna

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEh-wQ6G_2iIsD1l0vy64-MUI3f-HpysioMby-ca7wmEjviIncmZSWI-4UTNZX2iA2nTN94azpaL3_OPZ2BaGZc80zbecS2cXj4MXV7wGWzWge_PGqYtXq0rncBbOxYbzueBBVkLUefBMqw/s1600/Fioletowa+marchew.jpg

Marchew czarna (Daucus carota subsp. sativus var. atrorubens Alef) – odmiana podgatunku uprawnego marchwi zwyczajnej pochodząca z Azji i tam uprawiana od czasów starożytnych. Sprowadzona do Europy w XIII i XIV wieku, była uprawiana przez kilka wieków, do czasu aż została wyparta przez odmiany o korzeniu pomarańczowym, wyhodowane w Holandii.
http://3.bp.blogspot.com/-fdA2wkJqD0s/TpL7Lp6cfvI/AAAAAAAAIQo/0z8bQyQp5c0/s1600/carote-viola1.jpg

Na rynku polskim warzywo nie jest właściwie znane w formie świeżej. Od początku XXI wieku stosuje się natomiast preparaty antocyjanowe, importowane z zagranicy. Służą one jako barwniki do napojów, win, dżemów, jogurtów, słodyczy, sosów, konserw, deserów gotowych, ciastek oraz tabletek.
Tradycyjny napój turecki şalgam przygotowuje się m.in. ze sfermentowanego soku z czarnej marchwi. 

Wartości odżywcze
Czarna marchew zawiera dużo acylowanych antocyjanów. Ma też więcej niż marchew pomarańczowa karotenoidów (m.in. beta-karotenu i luteiny) oraz związków fenolowych. Jest ponadto bogatym źródłem błonnika. 
http://www.rynek-rolny.pl/images/articles/840/743092e7435f77b9430b00c61fd94ce2-czarna-marchew-2.jpg

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz