Hildegarda z Bingen, (ur. 16 września 1098 w Rupertsberg k. Bingen am Rhein, zm. 17 września 1179 w klasztorze) – frankońska anachoretka, wizjonerka, mistyczka, i uzdrowicielka, reformatorka religijna, benedyktynka (od 1136 przeorysza), uznawana przez Kościół katolicki za świętą, od 2012 doktor Kościoła. Pierwsza kompozytorka, której biografia jest kompletna i dobrze udokumentowana.
Hildegarda była uważną obserwatorką natury i ludzi. Bazując na greckiej
filozofii czterech żywiołów, badała wzajemne oddziaływania pomiędzy
światem żywym i martwym oraz ich wpływ na stan organizmu i duszy
człowieka. Rezultaty swoich dociekań zawarła w traktacie o leczniczym i
szkodliwym działaniu roślin i minerałów, które, jak sądziła,
uczestniczyły w nieustannym procesie wymiany wewnętrznych zasobów
energii. W rezultacie, jej niektóre poglądy na naturę rzeczy zawierały
elementy panteistyczne.
Medycyna św. Hildegardy z Bingen am Rhein to medycyna holistyczna,
widząca człowieka całościowo, z jego całym ciałem i jego duszą,
opierająca na czterech obszarach: „Boskim, kosmicznym, cielesnym i
duchowym”. Opiera się na „6 regułach życia”. Jej publikacje z zakresu medycyny ludowej zyskały jej miano pierwszej niewiasty pośród lekarzy i przyrodników Niemiec. Najbardziej znanymi jej dziełami z tego zakresu są Liber Subtilitatum Diversarum Naturarum Creaturarum oraz Causae et Curae.
Sposób żywienia
zalecany przez świętą Hildegardę charakteryzuje zdecydowaną przewagą
produktów wegańskich. Jest to w praktyce dieta
orkiszowo-warzywno-owocowa, zaś nabiał czy mięso stanowić powinny
zaledwie jej uzupełnienie. W założeniu tej średniowiecznej mistyczki
głównym pokarmem człowieka powinien być orkisz (dokładnie jego pierwotne
odmiany: Schwabenkorn, Frankenkorn, Ostro, Oberkulmer Rotkorn, Steiners
Roter Tiroler). Najlepiej by pojawiał się on w każdym z 3 głównych
posiłków, gdyż jest najlepszy ze wszystkich zbóż. Działa wzmacniająco,
ogrzewająco, stanowi jeden z trzech najlepiej przyswajalnych produktów.
Dwa pozostałe to kasztany i koper włoski. Kasztany niegdyś dość
popularne w Europie w XVII wieku zostały wyparte przez ziemniaki.
Kultura ich jedzenia zachowała się m.in. we Francji. Sięga się po nie
zwłaszcza w towarzystwie wina, gdyż uważa się, że osłaniają wątrobę
przed szkodliwym działaniem alkoholu. Można je spożywać na surowo,
pieczone, gotowane lub jako mąkę. Fenkuł (koper włoski) ma bardzo
korzystny wpływ na układ trawienny, zapobiega wzdęciom, zgadze,
nadmiernemu wytwarzaniu kwasu żołądkowego. Sprawdza się w bólach
brzucha, chorobie wrzodowej. Dobrze jest go podawać, gdy skuszą nas
ciężkostrawne potrawy smażone. Picie herbaty na jego bazie może
skutecznie likwidować nadmierną potliwość i niwelować nieprzyjemne
zapachy ciała, w tym nieświeży oddech. Podawany może być tradycyjnie
jako warzywo lub w formie tabletek, a ziarna stanowią dogodną przyprawę.
http://bonavita.pl/dieta-sw-hildegardy-z-bingen-zasady-i-przepisy
http://bonavita.pl/dieta-sw-hildegardy-z-bingen-zasady-i-przepisy
"Święta Hildegarda była osobą absolutnie wyjątkową, nie tylko na tle swoich czasów. Można ją zaliczyć do największych geniuszy Średniowiecza oraz do elitarnej grupy najwybitniejszych kobiet wszechczasów. Znała działanie lecznicze wielu roślin, które opisano dopiero wiele wieków później. Uzdrawianie człowieka postrzegała w kontekście całej przyrody. Stworzyła koncepcję integralnego współdziałania wszystkich pierwiastków w człowieku, w którym, jak w zwierciadle, odbija się cały kosmos. Hildegarda, w swoich pismach, ukazuje człowieka jako „mikrokosmos"", istniejący w ścisłym oddziaływaniu z czterema żywiołami: ogniem, wodą, powietrzem i ziemią, z których składa się zarówno świat, jak i ludzki organizm. Stosowała proste leki roślinne z pospolitych ziół. Z tekstów źródłowych przytoczonych w książce, zostały wybrane te fragmenty pism św. Hildegardy, które wydają się dzisiaj mieć znaczenie dla fizjoterapii, a więc obejmujące zagadnienia wodolecznictwa, różnych form ruchu, racjonalnego żywienia, ziołolecznictwa i działania porządkującego sposób życia."
Receptury św. Hildegardy
Zupa orkiszowa na wzmacnianie organizmu
Składniki:
2 łyżki łamanych ziaren orkiszu lub kaszki orkiszowej,
kilka rodzynek,
szczypta gałgantu,
szczypta bertramu,
szczypta cynamonu,
miód (według uznania) do smaku,
2 szklanki wody, ewentualnie łyżeczka babki płesznik.
Jak ją zrobić:
Zalewamy kaszkę zimną wodą. Mieszając, doprowadzamy do wrzenia.
Gotujemy 5 minut, po czym dodajemy rodzynki i zostawiamy na ogniu przez 3 minuty.
Talerz posypujemy bertramem, galgantem i cynamonem, możemy dodać miód.
Korzyści:
Potrawa dostarcza wysokiej jakości białka, wartościowych węglowodanów i
pożytecznych tłuszczów. Znajdziemy w niej także wiele witamin i
minerałów, które ochronią przed nadkwasotą oraz stanami zapalnymi. Zupa
orkiszowa pomoże na problemy jelitowe, szczególnie na nadwrażliwe
jelita. Św. Hildegarda radziła stosować ją również, gdy cierpimy na
reumatyzm, choroby krążenia, schorzenia krwi nerek i wątroby. A także,
przy nerwicach i depresjach.
Kompresy z krwawnika na lepsze gojenie się zadrapań i ran
Składniki:
łyżeczka liści krwawnika,
250 ml wody.
Jak
je zrobić:
Liście zalewamy wodą i gotujemy przez minutę.
Ciepłe i
wilgotne liście kładziemy na kompresy i przykładamy do rany (na skórze
leży gaza, na niej liście).
Gdy kompres wyschnie, wszystkie czynności
powtarzamy.
Takie zabiegi warto przeprowadzać 2-3 razy dziennie. Kiedy
rana zacznie się goić, liście krwawnika możemy kłaść bezpośrednio na
skórę (bez gazy).
Korzyści:
Krwawnik jest najlepszym środkiem leczącym rany.
Wino pietruszkowe - obniża cholesterol
Składniki:
10-12 łodyg naci pietruszki,
2 łyżki octu winnego,
litr wina,
150 g miodu.
Jak je zrobić:
Do wysokiego garnka wlewamy wino i ocet winny.
Dodajemy nać pietruszki i
gotujemy na małym ogniu przez 5 minut bez przykrycia.
Wlewamy miód i
zostawiamy na małym ogniu na kolejne 5 minut. Przecedzamy wino i wlewamy
je do butelek.
Pijemy 3 razy dziennie najlepiej po jedzeniu po 20 ml
(kieliszek do likieru).
Korzyści:
Winko łagodzi bóle serca, pomaga na arytmię, poprawia krążenie, ale
przede wszystkim czyści naczynia krwionośne ze złogów miażdżycowych.
Herbata z miodunki - leczy astmę
Składniki:
łyżka ziela z miodunki,
250 ml wody.
Jak ją zrobić:
Miodunkę zalewamy wrzącą wodą i odstawiamy na 10 minut do naciągnięcia. Herbatkę pijemy 3 razy dziennie.
Korzyści:
Miodunka plamista nazywana jest zielem płucnym. Zawiera dużo tzw. kleju roślinnego (śluzu), a także flawonoidy, garbniki oraz witaminę C.
Ziele pomaga oczyścić oskrzela i złagodzić poranny kaszel.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz